Hurra for EU’s resultater

Selvom det er meget in for tiden at skyde EU alverdens dårligdomme i skoene, så sker der faktisk mange gode konkrete ting i EU, som gavner den helt almindelige borgers hverdag.

For eksempel er den radikale Europa-Parlamentariker Jens Rohde gået forrest og gennem fire år kæmpet en brav kamp for at afskaffe roaming-afgifterne i EU – i fredags blev det vedtaget og fra 15.juni i år bliver det til virkelighed. Det betyder, at man som EU-borger slipper for at betale ekstra for at gå på nettet, sende sms’er og tale telefon når man opholder sig i et andet EU-land. Jeg sidder for eksempel lige nu i Malaga i Spanien og skriver på dette indlæg og jeg er afhængig af hotellets wifi for at kunne publicere indlægget da det vil være alt for dyrt og slå roamingen til (og ja, jeg skriver nogle af mine blog-indlæg på iPhonen!).

For bare 4 år siden skulle man i gennemsnit betale 698 pct. over kostprisen for at gå på nettet i et andet EU-land. Nu bliver prisen den samme som hvis man sad hjemme og det er til gavn for helt almindelige europæere, det styrker den frie bevægelighed og fremmer mobiliteten, hvilket giver bedre muligheder for vækst.

Derudover har EU-kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen uddelt rekordstore bøder inden for fx skatteunddragelse og karteldannelse. Og det er ikke småbeløb, som Vestager henter hjem. For eksempel gav hun nogle lastbilfirmaer en bøde på 22 milliarder for karteldannelse, tre store banker fik en bøde på 3,6 milliarder for at have manipuleret med markedsrenten, og flere multinationale selskaber er stillet kæmpe regninger i udsigt på beløb op til 100 milliarder kroner. Det betyder, at virksomheder, der snyder fællesskabet, nu bliver bedt om at levere deres del til fællesskabet.

En tredje ting, som EU er godt på vej i mod, er energiunionen. Den handler grundlæggende om, at EU-landene forpligter sig til at strømline og forbedre deres energiforsyning så vi fx kan blive uafhængige af Mellemøstens oliesheiker og Putins gas. Det styrker også Europas sikkerhedspolitiske situation at blive uafhængig af, at andre skal levere vores energiressourcer. Og så skaber det samtidig arbejdspladser, fordi vi investerer i grøn teknologi og innovation.

De tre ovenstående eksempler viser, hvad vi er i stand til når vi løfter i fællesskab i EU. Og jeg vil godt høre kritikere og modstandere af EU forklare, hvordan Europa skulle blive fri for roaming-afgifter, hvordan man skulle sikre sig mod skatteunddragelse og karteldannelse, og hvordan Europa skulle blive selvforsynende med energi hvis ikke det var for EU.

For på trods af, at det blæser hårdt om ørene på EU for tiden, så formår EU alligevel at holde hovedet koldt og levere det ene konkrete og brugbare resultat efter det andet, til gavn for de europæiske borgeres hverdag. Hurra for det!

 

Indlægget er bragt på min blog på Jyllands-Posten.

Udgivet i I medierne

Samira Nawa Amini

Jeg er radikal, fordi jeg brænder for et samfund baseret på medborgerskab, medmenneskelighed og demokratiske værdier.

Kontakt

Samira Nawa Amini
samiranawa@gmail.com
tlf 61 60 74 08