Drop den symbolske grænsekontrol

Den seneste tid har der været historier fremme, blandt andet i Politiken og TV2, der åbenlyst udstiller, hvordan den danske grænsekontrol, som blev indført i januar, er både symbolsk og spild af politiets ressourcer.

Først og fremmest er det vigtigt at fastslå, at grænsekontrollen er ren symbolpolitik, idet den på ingen måder forhindrer mennesker, der på ulovlig vis vil til Danmark, i at komme over grænsen. Det er nemlig kun få udvalgte grænseovergange mellem Danmark og Tyskland, der kontrolleres, hvorfor man bare kan vælge en af de mange ubevogtede grænseovergange et sted på den 68 kilometer lange grænse, hvis man ønsker at komme til Danmark uden at blive tjekket.

Men hvad værre er, så er grænsekontrollen et komplet spild af politiets ressourcer. Politiet har nemlig brugt mere end 600.000 arbejdstimer på at kontrollere den dansk-tyske grænse, svarende til 450 betjente på fuld tid. Det betyder, at 5 procent af den danske politistyrke bruger deres arbejdstid på at tjekke folk, der krydser grænsen. Og effekten har ikke ligefrem været prangende. Samlet set er kun 301 asylansøgere blevet afvist i grænsekontrollens første otte måneder. Det betyder, at hver gang én asylansøger bliver afvist, bruger politiet én betjents arbejde i et helt år. Det må stå tindrende klart for enhver, at her er tale om en fejlprioritering af dimensioner.

Og det har tydelige konsekvenser for politiets arbejde i resten af landet. Flere politikredse erkender direkte, at de er nødt til at skrue ned for deres målrettede indsats i nattelivet samt kampen mod narko, fordi de skal sende betjente til at bevogte den dansk-tyske grænse. Yderligere vælger politiet at lukke flere nærpolitistationer og nedlægge landbetjente-stillinger, fordi de skal bruge ressourcer ved grænsen.

Den nære tryghed, der skabes for borgerne gennem landbetjente, nærpolitistationer og målrettede indsatser i nattelivet blandt andet mod narko, fjernes således og erstattes af en falsk tryghed, hvor politiet vinker turistbusser og grænsehandlende ind til siden.

Det udstiller dermed også Dansk Folkeparti samt andre borgerlige partiers hykleri, når de på den ene side påstår, at de vil styrke nærpolitiet og gøre mere for Udkantsdanmark, mens de på den anden side støtter en grænsekontrol, der de facto medfører, at landbetjente bliver afskediget og politiet får mindre tid til at patruljere i de tyndt befolkede områder.

Blandt andet derfor har også borgmestrene i de danske grænsekommuner Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Guldborgsund og Lolland – der om nogen ved, om grænsekontrollen virker – alle været ude at sige, at politiets ressourcer burde bruges bedre.

Det er med andre ord svært at finde et eneste sagligt argument for at bevare grænsekontrollen. Den er symbolsk, og den spilder politiets ressourcer. Derfor skal den afskaffes – hellere i dag end i morgen.

 

Indlægget er bragt på min blog på Jyllands-Posten.

Udgivet i I medierne

Samira Nawa Amini

Jeg er radikal, fordi jeg brænder for et samfund baseret på medborgerskab, medmenneskelighed og demokratiske værdier.

Kontakt

Samira Nawa Amini
samiranawa@gmail.com
tlf 61 60 74 08